adevarata istorie a romanilor din toate timpurile.Dacii Romei erau dacoromani. Monoteismul mondial :40.000 de ani cu Zamolxe din Carpati si 2.000 de ani cu IIsus din Nazaret.

joi, 27 decembrie 2007

FAMILIA CANTACUZINO-OAMENI DE STAT MEDIEVAL SI MODERN AI ROMANIEI.

Aceasta familie a inceput sa se afirme ca oameni de stat in timpul guvernatorilor din dinastia Comanilor(zisi si Comneni).Numele lor se compune din doua cuvinte:canta si cuzin,ultimul din acestea este diminutivul de la Cuza,care in vorba populara inseamna Cuza care Canta.
In anul 1315, Mihai Cantacuzino,in urma serviciilor aduse statului,primeste sa administreze Morea din Peloponez9numita si mica Valahie),azi teritoriu in Grecia,in calitate de despot(in termenii legali de azi se poate numi administrator si legislator unic).
Ioan Cantacuzino,fiul lui Mihai,ajunge imparat si sef de stat la Constantinopol intre anii 1347-1355.Acesta face cu turcii un acord,prin care acestia se obligau sa administreze doar provinciile centrale din Anatolia si sa lase liber acces crestinilor la cele sapte cetati sfinte mentionate in cartea Apocalipsei lui Ioan.La infaptuirea acestui protocol sultanul prin recunoasterea acordului si tratatului dintre noi si poporul turc, obtine in casatorie fiica lui Cantacuzino.
Dar turcii nu au respectat acest acord diplomatic,iar in anul 1393 au trecut Bosforul si au ocupat teritoriul bizantin care azi ar corespunde actualului stat bulgar.Acest fapt explica de ce familia Cantacuzino s-a dedicat mai departe pentru sustinerea tuturor romanilor din sudul si nordul Dunarii si a cauzei lor nationale pe o perioada de timp de peste 700 de ani.
A fost imparat la Constantinopol si Matei Cantacuzino,iar Elena Cantacuzino a fost sotia lui Ioan V Paleologu,imparat intre anii 1341-1391.Este si perioada cand Mircea cel Batran se afirma ca mare principe bizantin care a reusit sa administreze teritorii atat in nordul Dunarii precum Banatul,Oltenia,Muntenia,Bugeacul din sudul Moldovei pana la Bug,iar in Transilvania prin casatoria cu viitoarea sotie a lui numita Mara(mosia de la Mara-mures ) ,o mare latifundiara din Transilvania,inclusiv tara Amlasului si a Fagarasului,iar Dobrogea pana jos la Durostor, in sudul Dunarii avea Taratul de Vidin ce se prelungea pana la Marea Adriatica la Ragusa azi numita Dubrovnik in ex-Yugoslavia.
Familia Cantacuzino s-a afirmat si s-au distins si in lupta impotriva turcilor;de exemplu Mihai Cantacuzino moare in anul 1578, cu putin timp inaintea afirmarii lui Mihai Viteazul in anul 1593.
Este demn de remarcat ca in timpul lui Serban Cantacuzino,care in timpul guvernarii Valahiei ca principe intre anii 1640-1688,ajuta pe principele Dumitru Cantacuzino sa devina domn si guvernator in Moldova intre anii 1664-1676.Astfel in aceasta perioada romanii din nordul Dunarii din Valahia si Moldova au avut la conducere principi din aceeasi familie de imparati de Constantinopol care au constituit astfel prima "COROANA DUALISTA" Valaho-moldoveana cu doar 62 de ani dupa unirea principatelor infaptuita de Mihai Viteazu si cu 200 de ani inainte de guvernarea lui Cuza care prin unirea politica a Valahiei nord-Dunarene si a Moldovei readuce numele Romaniei pe harta istorica a Europei pentru prima oara dupa 1453.
Coroana Dualista astfel constituita chiar daca plateau tribut(taxe) ocupantilor turci,au avut o mare influienta in toate provinciile romanesti vecine care si acestea plateau taxe turcilor si astfel se ocupau in general cu adunarea contributiilor din Transilvania si partea Basarabiei din Ucraina care au fost in adminstratie comuna incepand din anul 1540 pana in anii 1699-1701,cand Transilvania incepe sa fie administrata de Austria iar partea Basarabiei ucrainene sa intre in administratia Rusiei,care ajunge astfel sa aibe pentru prima oara granita directa cu Moldova.
Dupa Serban,in Valahia guverneaza si principele Stefan Cantacuzino care moare in anul 1716.Tatal lui Stefan ,care se numea Constantin Cantacuzino(1650-1716),a terminat studiile sale in Constantinopol,iar din anul 1667 pana in 1669 a fost ambasadorul tarii Romanesti in Republica serenisima Venetia si oaspete la Universitatea din Padova,unde scrie o importanta cronica intitulata "ISTORIA DE LA MUNTENIA"(de la romanizarea Daciei la invazia hunilor).Reintrat in tara devine consilier nepotului sau Constantin Brancoveanu si al fiului sau Stefan.
De remarcat tot in Italia,in anul 1878 la data de 2 decembrie in Padova celebrarea casatoriei intre Olga Cantacuzino si Principele Altieri.
Jean Cantacuzino se evidentiaza in Franta unde in anul 1902 scrie o lucrare filozofica intitulata"Intelepciunea in viata a lui Artur Schopenhauer".Adresa acestuia la Paris era in bulevardul St.Germain nr.108.
George Cantacuzino,nascut in anul 1869,moare la Bucuresti in anul 1937.Aocupat functia de general in timpul primului razboi mandial.Avand un nume important,cade victima Garzilor de Fier extremiste ale lui Codreanu,iar in anul 1933 a fost acuzat impreuna cu acestia de moartea lui Gh. Duca,presedintele consilului de ministri in acel timp.Nu este gasit vinovat la proces si ca atare fundeaza partidul sau politic intitulat TOTUL PENTRU PATRIE,participand la viata democratica si parlamentara interbelica.

Niciun comentariu:


ALLROMANIA ISTORIA ROMANILOR DIN TOATE TIMPURILE

BUN VENIT IN ISTORIA ROMANILOR CRESTINI ORTODOCSI DE CONSTANTINOPOL